Gezonde ‘Toffe Peren’???

Wat waren we blij na onze avonturen. Eindelijk hadden we het ideale recept te pakken. Dat moest worden gevierd met een uitgebreide proefsessie! Mijn broer, Jan Valkenborg, was één van de aanwezigen die avond. Je moet weten dat Jan enkele jaren geleden werd gediagnosticeerd als diabeticus type 1. Na enkele glazen van ons perensap volgde de routine glucose test. Tot zijn verbazing was zijn bloedsuikerspiegel niet drastisch gestegen – toch niet zoals je zou verwachten als bij het drinken van commerciële sappen.

Op een blauwe zaterdag hebben we deze test nogmaals uitgevoerd met dezelfde conclusie tot gevolg. Zeer merkwaardig! Ondertussen hebben we dit fenomeen ook bij twee ander diabetici type 1 mogen vast stellen. Zonder voorbarige conclusies te trekken of hoop op te wekken, kunnen we stellen dat deze observaties verder moeten worden onderzocht!

We durven de hypothese naar voren te schuiven dat de complexe vezelmatrix hier iets mee te maken heeft en zorgt voor een verminderde glucose opname. Een gewaagde stelling die door gedreven en degelijk onderzoek kan worden ontkracht of bevestigd?

Concreet willen we twee aspecten onderzoeken:

1) Is er effectief sprake van een verminderde suikeropname of zijn onze observaties puur toeval?

2) Indien de suikers verminderd worden opgenomen, wat is dan precies het mechanisme dat de suikeropname verhinderd?

De klinische studies gaan we opstarten samen met onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis en de Universiteit Hasselt (Limburg Clinical Research Program).

Verder hebben we deze week tijdens een studienamiddag op PCFruit geleerd dat de regelgeving omtrent voedings- en gezondheidsclaims een zeer complexe materie is. Willen we zo een claim hard maken, dan moeten we ons laten bijstaan door gespecialiseerde adviseurs.

Onderzoek en advies zijn duur en daarom gaan we crowdfunden. Laten we samen dromen van een ideale wereld en steun onze crowd-funding campagne. We hebben 70 dagen om 15000 en meer in te zamelen. Ben jij een ‘Toffe Peer’? Surf daarom naar https://www.ulule.com/toffeperen/ en geef dit project een duwtje in de rug.